Как да изчислим маржа на букмейкърите?

Scorebg.com » Как да изчислим маржа на букмейкърите?

Има още много имена: печалбата, комисионната, процентите, the Juice и т.н. Както и да го наречем, всеки букмейкър определя своите коефициенти, така че не зависимо от развитието на двубоя да си гарантира приход.

Маржът, варира в различните букмейкъри, дори и за различните  спортни събития също не еднакъв. В някой случай, букмейкърите значително намаляват комисионната си определени лиги и турнири, като по-този начин разчитат да привлекат нови клиенти. А на старите, предлагат по-високи коефициенти и по-голяма възвръщаемост.

Но какво всъщност са маржовете, що се отнася до залагане и букмейкъри? Как да ги изчислявате ? Каква комисионна всъщност, плащате за всеки един направен залог и може ли да има някакво въздействие върху печалбите ви от спортни залагания?

Какво всъщност представлява маржа?

Повечето, потребители смята, че букмейкърите „рискуват“ с коефициентите който предлагат и те по-скоро са отражение на техните нагласи – имат определен фаворит на определен на база на статистика, форма, скрита информация и т.н. Разбира се, това до някъде е вярно, бихме казали дори наполовина.

Да, букмейкърите могат да имат „предпочитан“ фаворит в което и да е спортно събитие, но като определят коефициентите, по-никакъв начин не „вземат страна“. Всъщност букмейкърите, изобщо не обичат да рискуват.

Когато „определят“ коефициентите си за дадено събитие, букмейкърите се стремят да са достатъчно атрактивни, така че да привлекат залози и за двете страни на залога, като по-този начин да покрият и двете възможности. ( разбира се същото важи и за събития с повече от два изхода)

Но, всъщност как печели букмейкъра, ако е покрил и двете възможности за краен изход с подходящи коефициенти? Отговорът, както сами се досещате се нарича – марж !

С други думи, „работата“ на букмейкъра е така да балансира всички залози, че при всеки един изход, той да може да ги покрие. И макар, не винаги да е възможно, да постигне такъв перфектен баланс за всичките спортни събития и хилядите пазари, бъдете сигурни при всяка една възможност те ще го направят. Може, то тук не стана съвсем, ясно за какво говорим, не се притеснявате, съвсем скоро ще разберете.

Справедливи коефициенти  – какво представляват ?

И така, пример за марж при букмейкърите. Може би, най-ясния пример, който можем да дадем е за събития където шансът е 50 % на 50 %.

Ще използваме една монета – при хвърляне шансът за ези 50 %, също толкова колкото и за тура, отново 50 %. Може да се очаква, че при достатъчен брой хвърляния, все пак едната страна ще вземе превез. Сега, ако букмейкърите предлагат справедлив коефициент, без разлика, трябва да получите коефициент 2.00 за всяка страна на монетата. Това е залагате 1 лв за да спечелите 1 лв. Това, общо взето представлява справедлив коефициент или 100% покрит пазар.  С други думи, получавате пълна възвръщаемост.

Разбира се горе описаната ситуация, в никакъв случай не устройва букмейкърите. В крайна сметка, те искат да печелят пари. Прост,  не предлагат тези коефициенти. Те, ще ви предложат примерно коефициенти в порядъка 1.85-1.99, но никога 2.00. Това е, в тези коефициенти е заложена тяхната „печалба“ – марж. Просто бизнес.

Ще продължим с нашия пример за ези-тура. Ако букмейкърите, предлагаха,  честни коефициент 2.0 за това събитие с шанс 50-50, при достатъчен брой хвърляния, няма да изгубим никакви пари. Половината от времето, ще печелим по 1 лв, а в другата половина, ще губим. Както вече споменахме, никой букмейкър няма да ни даде този коефициент. Най-вероятно ще получим коефициент около 1.90. По-този начин ние ще получим средна загуба от 0.10 лв. Ето как работи букмейкъра

Изчисляване на маржа

Както вече, споменахме 100 % покрит пазар, предлага справедливи коефициенти. В тази ситуация, нито залагащия, нито букмейкъра има предимство.  Като пазарът бъде оценен на по-малко от 100 %, тогава залагащия разполага с предимство.  Това, означава, че при правилно разпределение на парите за всеки изход, ви ще сте на печалба, не зависимо от изхода. От друга страната, когато стойността на пазара е над 100 %, както е обикновено, това означава, че букмейкъра вече има предимство.

Как да изчислим маржа за дадено спортно събитие?

Само, по-себе си това е доста елементарно изчисление. Просто, трябва преобразуваме десетичните коефициенти в процентни вероятности.

За пример, нека вземем коефициент 1.72. За да получите, процентната вероятност за този изход, просто разделяме 1 на 1.72 и умножаваме по 100%.

Ето един пример. Да вземем футболен мач с 3 вероятности за изход – всеки отбор може да спечели и равенство.

Победа за отбор 1 коефициент: 2:00
Победа за отбор 2 коефициент:3.80
Равенство коефициент:3.50
С оглед на по-горе написаното:

Шанс за победа на отбор 1 = 1 разделено на 2.00 =0.50
Шанс за победа на отбор 2= 1 разделено на 3.80=0.263
Шанс за равен резултат = 1 разделено на 3.50=0.286

Събираме всичко : 1.05 или марж на букмейкъра 105% или с други думи букмейкъра си е „заложил“ 5 % печалба за този двубой. Разбира, се това е в идеалния случай, ако залозите за спрямо коефициентите.

Сега, идва ред да изчислим и каква цена, плащаме ние за всеки залог, спрямо маржа. Разбира се, има и други начини за изчисление, но ние ще ви предоставим, най-популярния според нас.

Продължаваме с нашата футболна среща, за която ще изчислим комисионата плащана от нас:

комисионна = (1 – (1 / марж)) * 100%
комисионна = (1 – (1 / 1.05) * 100%
комисионна = (1 – 0.95) * 100%
комисионна =5 %

Така че, в този пример за всеки 100 лв направен залог, плащате средно 5 лв на букмейкъра. Или с други думи, при комисионна от 5 %, коефициентът ви за ези-тура ще е 1.90.

Разбира се, тези изчисления макар и не сложни, да ги правите всеки път като искате направите залог е досадната работа. Особенно, ако залагате и на конни състезания, където има надбягвания с 12 състезателя.  Примерно борсата за залагания betfair , показва маржа за всеки един пазар. Има и достатъчно на брой калкулатори  в интернет пространството.

Ние, направихме за Вас калкулатор, който ще направи всички изчисления вместо Вас. Така, че ще знаете във всеки един момент каква комисионна плащате за всеки конкретен пазар. Получавате ли справедливи коефициенти или плащате прекалено много за да заложите в любимия си букмейкър?

Изтеглете електронната таблица за комисионната на букмейкъра създадена от scorebg.com

Ето, няколко стъпки, как да работите с нея:

Стъпка 1 – Изберете, представянето на коефициентите, така както сте свикнали да ги виждате. Ние scorebg, макар да знаем, че по-нашите географски ширини са популярни десетичните коефициенти има възможност да изберете и американски и дробни.

Стъпка 2 – Въведе, коефициентите за събитието който букмейкъра Ви предлага.

Изчисляване на маржа според коефициентите

 

Стъпка 3 – След като сте въвели коефициентите, в клетка „марж“ ще видите какъв процент печалба букмейкъра залага за тази среща. В съседната клетка „комисионна“ ще видите, точно колко плащате вие на букмейкъра. Бихме, Ви посъветвали при комисионна над 5-6 %, да потърсите друг букмейкър с по-добри условия.

марж и комисонна при букмейкърите

 

Вземете най-добрите коефициенти.

Докато, за повече опитни залагащи е очевидно, че е много по-изгодно да се залага при букмейкъри, който предлагат коефициенти максимално близко до „справедливите“ , новите играчи, не обръщат внимание на тези така важни числа.  В стремежът си, букмейкърите да са по-атрактивни, те залагат все по-малък марж.  И докато при букмейкърите, неможете да влияете на маржа особено, нещата не стоят съвсем така при борсите за залагане.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *