Онлайн букмейкърът Bet365 осъден да плати $2,75 млн. за подвеждащи „безплатни“ оферти

Scorebg.com » Онлайн букмейкърът Bet365 осъден да плати $2,75 млн. за подвеждащи „безплатни“ оферти

Съдът налага глоба след акция на „Australian Competition and Consumer Commission“ над офертите, предлагани от онлайн сайтовете за залагане.

Оферта, която дава на играчите 200 долара за безплатни залози, донесе глоба от 2,75 милиона долара на онлайн букмейкъра Bet365 за подвеждащо и измамно отношение към потребителите.

Род Симс

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Базираният в Обединеното Кралство гигант в сферата на залозите предлага и рекламира офертата „$200 Free Bets for New Customers“ – 200 долара безплатни залози за нови клиенти, с продължителност 9 месеца от март 2013 г.

За да получат сумата за безплатни залози, обаче, клиентите трябва първо да депозират и проиграят 200 долара от собствените си пари.

Също така са задължени да изиграят депозираната от тях сума и бонуса от 200 долара три пъти, преди да могат да изтеглят парите си. На практика, играчите трябва да спечелят и съберат минимум 1200 долара, за да им бъде позволено да изтеглят, каквито и да е печалби.

В допълнение залозите трябва да бъдат с коефиценти над 1.5, за да бъдат валидни.

Федералният съд издава наказанието в петък, определяйки офертата на Bet365 като дръзка, продължителна и засягаща голям процент от потребителите на платформата.

Глобата, която е най-високата налагана някога на компания за онлайн залози, представлява почти 10% от годишния приход на букмейкъра в Австралия за годината до март 2014, възлизащ на 29 милиона долара.

Делото е заведено от австралийския регулаторен орган ACCC („Australian Competition & Consumer Commission“) като част от по-обширната акция срещу „безплатните“ оферти, предлагани от компаниите онлайн.

Rod Sims – ръководителят на ACCC, определя схемата на Bet365 като „най-лошата“ от безплатните оферти на всички компании за онлайн залози, но не пропуска да отбележи, че има букмейкъри, които имат подобни промоции и на тях също ще бъде потърсена наказателна отговорност.

Той смята, че глобата ще окаже сериозно влияние на печалбите на компанията в Австралия, което ще бъде използвано за пример за останалите букмейкъри.

„Тази присъда показва ясно на компаниите, че не могат да употребяват думата „безплатен“ в офертите към клиентите си, когато съществуват неясни условия, които определят конкретното значение на „безплатен“ в офертата.“, още добавя той.

„Използването на стимули, като „безплатни залози“, създава риск от привличането на нови и неопитни играчи в платформата чрез измамни твърдения.“

Bet365 приемат глобата с изявление, в което се твърди, че проблемът се е появил в следствие на „неумишлена софтуерна грешка“, която компанията е отстранила преди ACCC да се свърже с тях.

„Като лицензиран и регламентиран оператор за залагания в Австралия, който силно подкрепя насърчаването на разумното залагане, Bet365 приема изключително сериозно задълженията си да спазва всички регулаторни и законодателни изисквания.“, казват от Bet365.

„Ние непрекъснато работим усилено, за да бъдем сигурни, че нашите клиенти са добре информирани относно продуктите и услугите, които предлагаме. В съответствие с това, Bet365 въвежда по-строги процеси и контрол на съответствието, както и подобрения в подготовката и обучението на персонала, за да бъде избегната появата на подобни грешки отново.“