законът срещу bet365

Scorebg.com » законът срещу bet365

Днес беше дадено гласност на един проблем който общо взето започна преди повече от години. Дали случайно или не след избираното на новото правителство се взеха решения който ще коментираме малко по-късно.

За какво става въпрос?

През март 2012 година беше приет законът за хазартът, като още тогава се коментираха проблемите който поставя а не проблемите който решава, защото общо взето имаше много неща който са замаскирани под предлог „защита на българския гражданин“. До месец март 2012 година всеки един от нас можеше да избере произволен букмейкър и да залагат там. Нашата комисия реши, че това е „опасно“ и реши да сложи „ред“. От 1 юли трябваше да имаме достъп само до страници с издаден лиценз от Държавната комисия по хазарта. Какво обаче се случи? И досега няма ясна създадена нормативна уредба, която да определя на какви изисквания трябва да отговаря въпросният букмейкър. До колкото успяхме да намерим информация, поне 3 букмейкъра са подали заявления за издаването на такъв лиценз. Естествено година по-късно те продължават да няма и не само те. Няма и как да имат, поради липсата на методика. Това някак си остана не забелязано от нас, крайните потребители защото повечето от водещите online букмейкъри като bet365, продължиха да работят.

Какво обаче се случи?

Преди два дена на 11.03 ведомство водено от някой си Иван Еничеров (обърнете внимание и на фамилията) решава на заседание създаде списък със страници който  „С оглед компетентността си за определяне на Интернет страници, чрез които се организират хазартни игри от лица, който не са получили лиценз по Закона за хазарта“

Няма да публикуваме пълният списък, но в него попадат водещите ако не и най-големите букмейкърски къщи като – bet365, Ladbrokes, BetFair, Betathome и т.н.

Как точно да имат лиценз, като няма методика за издаването му? – първи въпрос.

Причината поради която тази комисия се намесва е повече от нелепа – иска да защити българския гражданин от това най-големите и утвърдени букмейкъри не само в Европа но и в Света да ни откраднат личните данни, пари или да манипулират спортни събития – пълният текст можете да прочете тук.

Каква обаче е същност истинската причина?

Явно така нареченият „експертен“ кабинет се заел да направи всичко възможно да залагаме в двата единствени лицензирани offline букмейкъри, който са собственост на едно и също лице. Няма да коментираме, на кой принадлежат  и прочие. Няма как да залагаме при тях поради 1 проста причина – условията който ни предлагат са крайно не благоприятни. Ако българският законодател иска чужди букмейкъри да се регистрират тук, щеше да намали данъците за хазарт който в момента са 15 % и да разчита на оборот. Ще използваме едно едно малко нелепо сравнение все едно да забранят Мерцедес, Ауди, Лексус и т.н., затова че возят по-добре от българските коли и се произвеждат извън България.

Какви са последствията?

За момента никакви, поне в bet365 всичко е както досега. Предписанието е интернет доставчиците да ограничат достъпа до тези сайтове, нещо което се надявам да не направят, както успяха да удържат натиска и за страници на замунда и аренабг.

Ако все пак интернет доставчиците решат да го направят?

За съжаление на нашите „компетентни“ управляващи, това лесно може да бъде заобиколено и то съвсем легално, чрез така наречените проксита или частни виртуални мрежи (VPN). Това на прост език означава, че доставчика няма как да знае с кой сайт и няма как да бъде спрял физически достъпа. Проблемът може да настъпи ако самият онлайн букмейкъри реши да затвори сметките си за българи, нещо което се надяваме да не се случи.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *